top of page
Nyd naturen

Andropause - Mandens overgangsalder (Voksenalderen)

Med alderen falder testosteronniveauet helt naturligt, dette kan give en del forskellige gener i form af muskeltab, træthed, humør ændringer, fedt der pludselig sætter sig anderledes, nedsat lyst og problemer med potensen. Dette går ofte i folkemunde som "midtlivkrisen", den periode hvor manden køber den røde sportsvogn. Vi griner ofte af den fase i mandens liv, men den er langt fra morsom, den er alvorlig og manden skal mødes i de problemstillinger han her udfordres af. 

Manden oplever ofte ligende transformation som kvinde i denne overgang, fremmedgørelsen af sig selv, alt er pludselig anderledes, man opdager nye sider af sig selv, og tab af andre sider, hvilket kræver tålmod med en selv og accept, alt skal favnes, men hvorfor taler ingen om det? Alle går det igennem. Men det betyder altså, at mange mænd oplever ensomhed i denne periode. Vi kan ikke komme uden om, at denne fase giver emotionelle udfordringer.

 

Manden skal altså nu lære sig selv at kende på ny. En ny hans voksen-udgave skal opdages og imødekommes med ro, forståelse og kærlighed.

Denne periode kan tage årtier. Den starter også meget forskelligt fra mand til mand. Men ofte omkring fra 40-50 års alderen. Jeg plejer at sige manden modnes fra 48-54. Dette medføre en ro der er fuldkommen klædelig til mænd.Så fortvivl ikke.

 

Perioden kan igangsættes af stress, medicin, overvægt, infektioner og alkohol. Så sundhed er medvirkende til en god overgang. Periodens længde variere også fra mand til mand. 

bottom of page